Húsvéti menü: Préselt csülök tojásos nudlival

Húsvéti menü: Préselt csülök tojásos nudlival

Tészta elkészítése: A burgonyát  héjában sütjük 180 fokon 20-25 percig, előzőleg sózom és olajjal megkenem. Ezután áttörjük, majd 1 tojást pici sót és annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz. Rudacskákat formázunk belőle, forrásban lévő vízben kifőzzük ( 6 perc). Ezután vajban, forró serpenyőben megpirítjuk. Tojás sárgáját összekeverjük tejszínnel, sóval és reszelt tojás sárgájával - amit előzőleg sóban szárítunk -. Ezt öntjük a tésztára tálaláskor.

 

Csülök elkészítése: Közepes, enyhén füstölt csülköt puhára főzünk. A vízbe babér levelet, borsot, boróka bogyót teszünk. Miután a csülköt kivettük, a visszamaradt levet, felére redukáljuk. Répát, fekete fokhagymát, angol zellert, friss gyömbért, paradicsom pürét adunk hozzá, sűrű mártást főzünk belőle. Ízlés szerint: fekete ribizli, csipke bogyó vagy meggy lekvárt teszek hozzá (1 evő kanál). A csülköt forma edénybe tesszük és préseljük, a kollagéntől összeáll és felveszi az edény formáját.

 

Tálalás: A pirított tésztát tesszük alulra, rá a tejszínes szószt és keményre főtt tojást reszelünk rá, valamint forró vajban átforgatott medvehagymát. A húst tálalás előtt átpirítjuk láng melegítővel, de hidegen is fogyasztható.

 

Hozzávalók:

1 közepes első csülök

30 dkg burgonya (közepes)

tojás

medvehagyma

tejszín

répa

angolzeller

gyömbér

fekete fokhagyma

Kakukkhegyi lekvár ízlés szerinti.